Øyenlysning

 I dag har Molly og Ebba vært på Jessheim for å bli øyenlyst av Kristin Lange

Elsebeth og jeg kjørte sammen og bare det er jo veldig trivelig 


Molly har blitt øyenlyst 3 ganger tidligere, mens det var første gangen for Ebba i dag.
Molly har fått anmerkning tidligere på øyehår som vokser innover - såkalt Distichiasis/ektopisk cilium, uten at dette er noe som plager henne. Snakket med veterinæren om det i dag, og hun mente at Molly bare hadde et par myke hår, og så lenge de ikke plaget henne var det ingen grunn til å fjerne de, ville bli mer plage fra arr som kom etter fjerning. Dette er noe som er viktig å tenke på for de som får den diagnosen - se det an litt - hvis hunden er upåvirket så la de være :-)

Molly har også tatt gonioskopi av øynene 2 ganger tidligere (noe alle øyenlysere IKKE utfører, men som BØR gjøres på flat minst en gang i hundens levetid.)
Molly har fått anmerkning også der med affektet moderat. Jeg har hele tiden trodd at dette viste at hun hadde unormale vinkler, men det var ikke tilfelle. Det er fibrene som skal være med på å drenere øyet som er noe misdannet. 
Det har i det siste kommet fram en del tilfeller av flatter som har måttet fjerne øyet pga utvikling av glaukom (grønn stær) så derfor hadde jeg lyst til å ta en ny øyenlysning før jeg eventuelt lar Molly få et nytt kull for å se om det var noen endring. Det var det heldigvis ikke.

Kristin Lange var kjempeflink til å forklare det i dag. Se for øvrig denne artikkelen: https://nsvo.no/artikler/glaukom-og-gonioskopi

Kristin Lange snakket også om at det var en del veterinærer som opererte litt for kjapt og hvis man har mistanke om glaukom så bør man oppsøke en øyespesialist. Dette også for å få stilt en sikker diagnose som blir registrert slik at man kan få en oversikt over utbredelsen og om det er enkelte linjer som er overrepresentert.

Siden Embla nå straks er to år, så passet det heldigvis for Elsebeth å bli med og øyenlyse Ebba også. Det viser seg at Ebba også har den samme misdannelsen av fibrene, så hun bør nok også sjekkes en gang til om noen år. Ellers var hennes attest uten videre anmerkninger.
Begge jentene var kjempeflinke og fikk skryt for å være så rolige og samarbeidsvillige.

Anbefaling for arv er at man ved en anmerkning må bruke en partner som er gonioskopert uten anmerkning.

Glaukom er en smertefull lidelse som krever akutt behandling, så derfor er det greit å ha gjort undersøkelsen slik at man vet om det er en større risk for at de skal utvikle glaukom.
Her er liste over autoriserte øyenlysere og det står også hvem som ikke utfører gonioskopi:

Enkelte veterinærer som ikke har egen autorisert øyenlyser har ordninger der øyenlyser kommer til klinikken på fastsatte datoer en til to ganger i året. Ta kontakt med deres veterinær for å undersøke dette, og spør samtidig om veterinæren utfører gonioskopi. 

Anbefaler at alle øyenlyser minst en gang - uavhengig om hunden skal gå videre i avl, for med det kan vi avdekke om det er ting i rasen vår som vi trenger å ha fokus på.
 Vi kan ikke utelukke fra avl alle som får anmerkninger på noe, for da vil vi få en alt for snever avlsbase, men vi kan gjøre det vi kan for å unngå dobling :-). Og som Kristin Lange sa i dag: En hund er så mye mer en øyne...

Ta gjerne kontakt hvis det er noe dere lurer på :-)



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fortsatt ledige valper❤️

"Orange gutt" har vært på utflukt

Presenterer Mister Rød (Rygghannen)